Cuộc biểu tình lớn nhất Hàn Quốc đã thành công như thế nào?

Người dân Hàn Quốc đã tổ chức các cuộc biểu tình ôn hòa lớn nhất trong lịch sử nước này, không những thế, chúng đặc biệt thành công.

Liên tiếp diễn ra vào thứ 7 hàng tuần trong tháng 10 và tháng 11/2016, các cuộc biểu tình tại đây thu hút hàng triệu người xuống đường. Trong đó, cuộc thứ năm (26/11) đã có khoảng 1,9 triệu người tham dự, tương đương với hơn 3% dân số Hàn Quốc (bằng 2,85 triệu người Việt Nam nếu so sánh về quy mô dân số).

Trước sức ép của người dân, bà Park xin lỗi hai lần trên truyền hình, nói rằng bà “đau khổ” bởi các khủng hoảng chính trị liên quan tới mình, nhưng từ chối từ chức.

Không nhượng bộ, người dân tiếp tục gia tăng áp lực lên bà và đảng của bà bằng các cuộc biểu tình có quy mô lớn hơn.

Vì vậy, 29/11, phát biểu trên truyền hình, bà tuyên bố sẽ từ chức “khi các nhà lập pháp đưa ra biện pháp để chuyển giao theo cách giảm thiểu bất kỳ khoảng trống quyền lực và hỗn loạn trong quản trị nào”. Theo đó, bà Park chấp nhận để cơ quan dân cử cao nhất tức Quốc hội quyết định số phận chính trị của mình.

Thành công nhờ quy mô và sáng tạo

Các sự kiện này có sự đóng góp của nhiều thành phần xã hội, từ nông dân đến công nhân, tu sĩ Phật giáo đến học sinh – sinh viên,… Họ đi cùng với người nhà và bạn bè bất chấp thời tiết lạnh giá, tuyết rơi nhiều. Nhiều người thậm chí cần mặc áo mưa để giữ ấm.

Tuy quy mô lên đến hàng triệu, người tổ chức và tham gia đã rất cẩn trọng trong việc ngăn chặn bạo lực. Khi có dấu hiệu xung đột, họ đồng loạt hô to “Không bạo lực!”. Nhờ giữ vững kỷ luật ôn hòa, sau cùng không có vụ ẩu đả nghiêm trọng hay bắt bớ nào xảy ra.

Những người tham gia tuy rất nghiêm túc trong mục đích nhưng biểu đạt bằng nhiều cách độc đáo và ôn hòa. Không khí tại đó vui như lễ hội vậy. Nhiều cửa hàng bán nến, nệm và đồ ăn nhẹ nóng hai bên đường, thậm chí các “biểu tình viên” còn thường xuyên được tặng cà phê miễn phí.

Các nhà sư đánh cồng chiêng gỗ khi đi tuần hành. Các bà mẹ xuất hiện với trẻ em, hoặc với con thú cưng được bọc trong áo khoác. Nhiều người cầm nến diễu hành vào ban đêm và cùng hát các giai điệu có nội dung kêu gọi lật đổ tổng thống. Một số ban nhạc rock chơi nhạc trên các trục đường chính, thay thế các lời bài hát nổi tiếng với những cụm từ chỉ trích và chế nhạo bà Park.

Sinh viên đại học trong toàn quốc đã tham gia một chiến dịch bãi khóa để phản đối vụ bê bối này. Hwang Yoon-sun (sinh viên, 20 tuổi) nói rằng: “Tôi đã nghĩ những cuộc biểu tình cực lớn chỉ có trong quá khứ mà thôi. Tôi tự hào và xúc động khi chúng tôi đã thể hiện được quyền lực của người dân.”.

student-2924-1480303325

Ảnh: KoreaTimes

Nông dân cũng tích cực trong các hoạt động phản đối tổng thống. Hiệp hội nông dân đã đến Seoul trong những chiếc xe canh tác từ các vùng nông thôn trên khắp đất nước, một số người thậm chí đã đi từ trước đó 10 ngày để đến kịp thủ đô.

Chủ tịch hiệp hội này đã chỉ trích chính phủ hiện tại: “Chính phủ đã khai thác nông dân và sức lao động của họ trong nhiều thập kỷ, chia cắt đất nước thành hai và sử dụng nông dân cho các chương trình nghị sự chính trị của họ. Chúng tôi đang vun trồng lịch sử. Chúng tôi không chỉ đến đây để đòi tăng giá gạo. Chúng tôi đang khắc lên và tạo ra một lịch sử mới.” –theo The Korea Herald.

20161126000114_0

Ảnh: Yonhap

Giới trí thức cũng thể hiện quan điểm và chính kiến trong vụ việc liên quan. Khoảng 70 giáo sư Đại học Quốc gia Seoul và 130 giáo sư từ các trường khác đã kêu gọi Tổng thống từ chức trước đó. Đồng thời, nhiều người trong số họ tham gia biểu tình với tư cách cá nhân. “Lần này, chúng tôi quyết định có tiếng nói mạnh mẽ hơn với tư cách một nhóm”, Giáo sư Yoo Yong-tae, Đại học Quốc gia Seoul nói (theo The Korea Herald).

giao-su-9679-1480303324

Ảnh: KoreaHerald

Nhiều người đưa con cái của họ theo cùng: “Thật là khó khăn để chăm sóc mấy đứa trẻ trên đường trong suốt cuộc biểu tình, đặc biệt khi thời tiết lạnh giá và có tuyết rơi, nhưng đây là một cuộc biểu tình hòa bình, vì thế mọi chuyện đều ổn. Tôi phải chỉ cho lũ trẻ của mình thế nào là dân chủ. Con tôi còn nhỏ, nhưng chúng chính là tương lai của đất nước”, anh Jung Young-hoon, cha của 2 đứa trẻ nói với phóng viên tờ báo The Korea Herald.

 ²¿¸¶¹Î½É? (¼­¿ï=¿¬ÇÕ´º½º) ÇÑ»ó±Õ ±âÀÚ = ¿Ã °Ü¿ï ù ´«ÀÌ ³»¸° 26ÀÏ ¹Ú±ÙÇý ´ëÅë·É ÇÏ¾ß Ã˱¸ ÃкÒÁýȸ°¡ ¿¹Á¤µÈ ±¤È­¹®¿¡¼­ ¾î¸°À̵éÀÌ ÇÇÄÏÀ» µé°í ÀÖ´Ù. 2016.11.26 xyz@yna.co.kr/2016-11-26 13:29:05/

Trẻ em giơ biển” Park Geun-hye, hãy từ chức tại quảng trường  Gwanghwamun, trung tâm Seoul ngày 26/11/2016. Ảnh: Yonhap

Biểu ngữ, băng rôn luôn là phần hấp dẫn nhất trong các cuộc biểu tình, “Đây không phải là tổng thống của chúng tôi” –là một trong số đó.  Các hình nộm, mặt nạ hài hước và có tính biểu tượng cũng được người tham gia mang đến. Một số người thậm chí còn đeo mặt nạ hình của bà Park và bạn thân của bà trong tình trạng bị còng tay.

https-_blueprint-api-production-s3-amazonaws-com_uploads_card_image_298201_ap_16331373078438

Ảnh: AP

“Đừng đánh người dân, dù chỉ bằng một cành hoa”

Khoảng 270.000 cảnh sát đã được huy động để giữ trật tự cho cuộc biểu tình lớn nhất từ trước đến nay này.

20161126000338_0

Ảnh: The Korea Herald

Để chống lại sự đàn áp của cảnh sát, người dân dán 100.000 hình bông hoa lên xe bus cảnh sát đỗ gần dinh Tổng thống để tạo thành bức tường hoa, theo ý tưởng của nghệ sỹ Lee Gang-hun. Những miếng dán này được chi trả thông qua việc gây quỹ từ người dân tại 7Pictures. Khi kết thúc, một vài người tình nguyện gỡ chúng xuống.

20161126000312_0

Ảnh:The Korea Herald

Giám đốc Cơ quan Cảnh sát Quốc gia Hàn Quốc Lee Chul-sung cho biết ông sẽ ‘tha thứ’ cho việc sử dụng các nhãn dán hoa, bằng việc trích dẫn các tiêu đề của một cuốn sách – “Đừng đánh người dân, thậm chí bằng một cành hoa.”.

Tại cuộc biểu tình ngày 26/11, khi mặt trời lặn, mọi người thắp nến tại đại lộ 8 làn xe của Sejongno, biến nơi này thành một phòng hòa nhạc ngoài trời. Sự kiện đã đạt đỉnh điểm khi các ca sĩ nhạc dân gian Ahn Chi-hwan và Yang Hee-eun đã xuống sân khấu và hát bài hát nổi tiếng của họ. Nhiều người có mặt đã rơi nước mắt và hát theo ca sĩ Yang bài Evergreen Tree: “Mặc dù con đường của chúng ta là một chặng đường dài và khó khăn, chúng ta sẽ vượt qua và chiến thắng”.

Protesters march with candles at a protest calling South Korean President Park Geun-hye to step down in Seoul, South Korea, November 26, 2016. Picture taken using a slow shutter speed. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

                                                                              Ảnh: Reuters

Có những lúc, họ thổi tắt nến và hô đồng thanh “Park Geun-hye, từ chức”. Họ thắp lại nến sau một phút để thể hiện rằng họ sẽ tiếp tục giữ nến cho đến khi bà Park rời bỏ vị trí của mình. Đám đông thường giải tán lúc 10h đêm để trở về nhà. Nhiều người ở lại đến sáng chủ nhật để phát biểu các bài diễn văn ngẫu hứng và thưởng thức các màn trình diễn âm nhạc.

20161126000337_0

Người dân mang nến với thông điệp “Chúng ta có thể gọi đây là một đất nước sao?” – Một khẩu hiệu phản đối phổ biến trong các cuộc biểu tình chống lại Tổng thống Park. Ảnh: The Korea Herald

Người dân Hàn Quốc đã cùng nhau tạo nên những điều kì diệu. Và quyền lực nhân dân đã thực sự tạo nên những chuyển biến to lớn trong môi trường chính trị của đất nước này.

Hate Change tổng hợp tin từ các nguồn:

Tổng thống Hàn Quốc tuyên bố sẵn sàng từ chức – Tuổi trẻ

Protest Against South Korean President Estimated to Be Largest Yet – The New York Times

1.9 million take to streets, but no violence và  – The Korea Herald

Nonviolent, largest protest demands Park resign – The Korea Herald

Tổng thống Hàn Quốc ‘sẵn sàng từ chức’ – BBC Việt ngữ

Bình luận

Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Share:

Comment

 1. great post to read 11 Tháng Ba, 2017 at 11:07 chiều -

  Divorcemind.com is a online divorce resource for divorce attorney, attornies and lawyers. You will find the best divorce information online. Divorce Mind will make your divorce or separation a quick, convenient and private.

 2. Tractor Workshop Manuals 11 Tháng Ba, 2017 at 3:18 chiều -

  Spot lets start work on this write-up, I really think this fabulous website wants a great deal more consideration. I’ll oftimes be once more to learn to read much more, many thanks that information.

 3. download gsa cracked 2017 9 Tháng Ba, 2017 at 3:03 sáng -

  Thank you for another fantastic article. Where else could anyone get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 4. furniture removalists in Sydney, Smithfield 8 Tháng Ba, 2017 at 10:36 chiều -

  Hello, i think that i noticed you visited my weblog so i came to “go back the choose”.I’m trying to in finding things to improve my site!I assume its good enough to make use of a few of your ideas!!

 5. home decor 6 Tháng Ba, 2017 at 6:33 chiều -

  Wow, superb weblog layout! How long have you been blogging for? you made running a blog glance easy. The full look of your site is magnificent, as neatly as the content material!

 6. home decoration ideas 6 Tháng Ba, 2017 at 2:11 chiều -

  Hi there, simply was aware of your blog via Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate for those who continue this in future. Many folks can be benefited out of your writing. Cheers!

 7. small blender 6 Tháng Ba, 2017 at 9:38 sáng -

  What i do not understood is actually how you are no longer actually much more smartly-appreciated than you might be right now. You are very intelligent. You realize therefore significantly in the case of this matter, produced me for my part believe it from a lot of numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it¦s something to do with Lady gaga! Your individual stuffs great. All the time take care of it up!

 8. here 6 Tháng Ba, 2017 at 4:28 sáng -

  I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and truly savored you’re web-site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely come with wonderful articles and reviews. Thank you for sharing your webpage.

 9. yacht rental dubai price 5 Tháng Ba, 2017 at 8:09 chiều -

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for!

 10. small business list 5 Tháng Ba, 2017 at 5:46 chiều -

  Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Kudos!

 11. szustkowski 4 Tháng Ba, 2017 at 5:41 chiều -

  You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I’ll advocate this web site!

 12. http://www.yourfilelink.com/get.php?fid=1304894 4 Tháng Ba, 2017 at 11:35 sáng -

  Great post. I used to be checking continuously this blog and I’m inspired! Extremely useful information particularly the final section 🙂 I take care of such information a lot. I was looking for this certain information for a very lengthy time. Thanks and best of luck.

 13. Goedkope webhosting 4 Tháng Ba, 2017 at 10:22 sáng -

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 14. Gratis website maken 4 Tháng Ba, 2017 at 9:57 sáng -

  Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 15. dog arthritis treatment 3 Tháng Ba, 2017 at 11:56 sáng -

  Keep functioning ,impressive job!

 16. leggi 3 Tháng Ba, 2017 at 7:23 sáng -

  I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 17. how to submit a patent 2 Tháng Ba, 2017 at 11:59 sáng -

  Hello there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue. If you have any suggestions, please share. Thank you!

 18. Travel Deals 2 Tháng Ba, 2017 at 7:38 sáng -

  Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

 19. click here 1 Tháng Ba, 2017 at 9:19 sáng -

  I haven?¦t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I?¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 20. how to get a patent for an idea 28 Tháng Hai, 2017 at 3:11 chiều -

  Well I really liked reading it. This post procured by you is very effective for good planning.

 21. how to patent your idea 28 Tháng Hai, 2017 at 8:00 sáng -

  I liked as much as you’ll receive performed right here. The comic strip is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an impatience over that you would like be handing over the following. unwell indisputably come further until now again as precisely the similar nearly very incessantly inside of case you protect this hike.

 22. go to these guys 27 Tháng Hai, 2017 at 10:21 sáng -

  There is noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain good factors in features also.

 23. ancora 27 Tháng Hai, 2017 at 5:48 sáng -

  I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 24. garage in legno 27 Tháng Hai, 2017 at 5:43 sáng -

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 25. www.pilsvogel.ml 27 Tháng Hai, 2017 at 2:11 sáng -

  Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I am satisfied to search out a lot of helpful info here in the submit, we’d like develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 26. pilsvogel 27 Tháng Hai, 2017 at 1:14 sáng -

  It’s actually a nice and useful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 27. garage in legno offerta 26 Tháng Hai, 2017 at 11:15 chiều -

  Very clear internet site, appreciate it for this post.

 28. compra 26 Tháng Hai, 2017 at 10:19 chiều -

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 29. garage di legno 26 Tháng Hai, 2017 at 9:59 chiều -

  Great write-up, I am regular visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 30. mostra 26 Tháng Hai, 2017 at 9:38 chiều -

  Really nice layout and superb subject matter, nothing else we need : D.

 31. casette da giardino pvc 26 Tháng Hai, 2017 at 8:44 chiều -

  I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A number of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 32. travel advice 26 Tháng Hai, 2017 at 4:53 chiều -

  As soon as I found this site I went on reddit to share some of the love with them.

 33. canary islands 26 Tháng Hai, 2017 at 12:08 chiều -

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 34. seo optimization los angeles 26 Tháng Hai, 2017 at 7:19 sáng -

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 35. Phil Beevers 25 Tháng Hai, 2017 at 7:08 chiều -

  I’m impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you will have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is something that not sufficient persons are speaking intelligently about. I’m very blissful that I stumbled across this in my seek for one thing referring to this.

 36. homepage 24 Tháng Hai, 2017 at 10:51 chiều -

  I’m not sure why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 37. Android Rooting 24 Tháng Hai, 2017 at 8:13 chiều -

  Hiya very nice blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds alsoKI’m happy to search out a lot of useful info right here within the publish, we want develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 38. ledipasvir kaufen 24 Tháng Hai, 2017 at 4:02 chiều -

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 39. letrozol preis 24 Tháng Hai, 2017 at 8:45 sáng -

  Very interesting information!Perfect just what I was searching for!

 40. naltrexon preis 24 Tháng Hai, 2017 at 5:57 sáng -

  You are my inspiration, I possess few blogs and infrequently run out from post :). “Actions lie louder than words.” by Carolyn Wells.

 41. hepatitis c therapie 24 Tháng Hai, 2017 at 3:51 sáng -

  Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you to continue your great posts, have a nice weekend!

 42. leben apotheke lüneburgleben apotheke 24 Tháng Hai, 2017 at 1:46 sáng -

  You have noted very interesting details! ps decent website.

 43. shitposting 23 Tháng Hai, 2017 at 9:40 chiều -

  I adore reading through and I believe this website got some really useful stuff on it! .

 44. this content 23 Tháng Hai, 2017 at 2:20 chiều -

  I like this web site very much, Its a very nice position to read and find info .

 45. how to get a patent for an idea 23 Tháng Hai, 2017 at 9:09 sáng -

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 46. entrar 22 Tháng Hai, 2017 at 11:35 chiều -

  Wow! Thank you! I constantly needed to write on my website something like that. Can I take a part of your post to my website?

 47. InventHelp invention reviews 22 Tháng Hai, 2017 at 6:13 chiều -

  Woh I like your blog posts, saved to bookmarks! .

 48. pc software full download 22 Tháng Hai, 2017 at 8:48 sáng -

  I always was interested in this topic and still am, regards for putting up.

 49. grafiti 22 Tháng Hai, 2017 at 5:38 sáng -

  There is noticeably a bundle to realize about this. I consider you made various good points in features also.

 50. zobacz 21 Tháng Hai, 2017 at 8:53 chiều -

  My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you write about here. Again, awesome website!

 51. Laundry Detergent Fundraiser 21 Tháng Hai, 2017 at 3:36 chiều -

  I visited a lot of website but I think this one has something special in it in it

 52. top news 21 Tháng Hai, 2017 at 10:31 sáng -

  I think this is among the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

 53. chlopakiodinternetu.pl 20 Tháng Hai, 2017 at 4:19 chiều -

  I am glad to be a visitant of this perfect website! , regards for this rare information! .

 54. ruby wedding ring 20 Tháng Hai, 2017 at 12:25 sáng -

  Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

 55. get real instagram followers 19 Tháng Hai, 2017 at 10:50 chiều -

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thanks!

 56. ruby promise ring 19 Tháng Hai, 2017 at 3:26 chiều -

  I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 57. For Tricks 19 Tháng Hai, 2017 at 12:14 chiều -

  Merely wanna remark on few general things, The website design and style is perfect, the content is really great : D.

 58. Gulf countries email databases 18 Tháng Hai, 2017 at 7:18 chiều -

  Very well written information. It will be beneficial to anybody who usess it, as well as yours truly :). Keep up the good work – i will definitely read more posts.

 59. Fish Oil 18 Tháng Hai, 2017 at 10:03 sáng -

  As a Newbie, I am constantly searching online for articles that can be of assistance to me. Thank you

 60. Green Pastures 18 Tháng Hai, 2017 at 7:43 sáng -

  I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 61. what to do with an invention idea 18 Tháng Hai, 2017 at 12:41 sáng -

  Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 62. cheapest dedicated hosting services 17 Tháng Hai, 2017 at 11:03 chiều -

  Thank you for some other excellent article. Where else may just anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 63. pomorska 10 Tháng Hai, 2017 at 8:01 chiều -

  Hello there, I found your blog by the use of Google even as searching for a similar subject, your site got here up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 64. Green Pastures 9 Tháng Hai, 2017 at 7:41 chiều -

  I’m impressed, I need to say. Actually not often do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you will have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the problem is one thing that not enough individuals are talking intelligently about. I’m very happy that I stumbled throughout this in my search for something regarding this.

 65. full version pc games download 9 Tháng Hai, 2017 at 7:35 sáng -

  Great web site. Lots of useful info here. I’m sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you for your sweat!

 66. http://lorena6moon02.Penzu.com 8 Tháng Hai, 2017 at 2:44 chiều -

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 67. credit repair 31 Tháng Một, 2017 at 7:03 chiều -

  What i do not understood is actually how you’re not really much more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

 68. fast credit repair 31 Tháng Một, 2017 at 2:25 chiều -

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 69. credit repair 31 Tháng Một, 2017 at 9:48 sáng -

  Please let me know if you’re looking for a author for your blog. You have some really great articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Thank you!

 70. best single cup coffee maker 29 Tháng Một, 2017 at 10:24 sáng -

  Lovely blog! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also.

 71. make money from home 2017 26 Tháng Một, 2017 at 8:45 chiều -

  Of course, what a magnificent website and informative posts, I will bookmark your site.All the Best!

 72. alternative health specialist supplements 25 Tháng Một, 2017 at 9:37 sáng -

  I think you have mentioned some very interesting details , regards for the post.

 73. average home insurance cost per month 24 Tháng Một, 2017 at 11:12 chiều -

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 74. car and home insurance bundle quotes 24 Tháng Một, 2017 at 9:10 chiều -

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 75. best frappe maker 24 Tháng Một, 2017 at 10:25 sáng -

  There is noticeably a bunch to identify about this. I think you made various good points in features also.

 76. עורך דין לענייני תעבורה תל אביב 23 Tháng Một, 2017 at 4:45 chiều -

  I cling on to listening to the news update speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 77. Twutter Blog 23 Tháng Một, 2017 at 11:54 sáng -

  Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing.

 78. Affordable weight loss plans uk 23 Tháng Một, 2017 at 7:08 sáng -

  As a Newbie, I am permanently searching online for articles that can be of assistance to me. Thank you

 79. עורכי דין תעבורה מובילים 23 Tháng Một, 2017 at 12:05 sáng -

  Currently it sounds like WordPress is the top blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 80. url 22 Tháng Một, 2017 at 9:51 chiều -

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 81. עורכי דין תעבורה מומלצים 22 Tháng Một, 2017 at 7:28 chiều -

  Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 82. Criselda Luter 22 Tháng Một, 2017 at 2:40 chiều -

  I have been browsing on-line more than 3 hours nowadays, but I never discovered any interesting article like yours. It is beautiful worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the net will probably be much more useful than ever before.

 83. Rima Engstrom 22 Tháng Một, 2017 at 9:40 sáng -

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “Love is made in heaven and consummated on earth.” by John Lyly.

 84. Taiwan Tours 21 Tháng Một, 2017 at 10:32 chiều -

  I needed to draft you a tiny word to help thank you very much again for those spectacular basics you have provided on this website. It is pretty open-handed of you to make easily all many individuals could have supplied for an e book in making some bucks for their own end, even more so since you might have tried it in the event you desired. These guidelines also acted like a fantastic way to comprehend other people have similar interest just as my very own to know a lot more when considering this condition. Certainly there are thousands of more fun opportunities in the future for individuals that scan through your blog post.

 85. springtown fuels derry 18 Tháng Một, 2017 at 10:11 chiều -

  It?¦s really a cool and useful piece of info. I am glad that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 86. the hartford forms 18 Tháng Một, 2017 at 7:13 chiều -

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 87. life insurance quotes online for seniors 17 Tháng Một, 2017 at 2:54 chiều -

  hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I need an expert on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 88. homeowners insurance by zip code 17 Tháng Một, 2017 at 10:48 sáng -

  I genuinely enjoy studying on this website, it contains wonderful blog posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 89. android apps for pc 17 Tháng Một, 2017 at 2:26 sáng -

  You are a very capable individual!

 90. best insurance company ratings 16 Tháng Một, 2017 at 10:17 chiều -

  Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thank you!

 91. geico insurance oxnard ca 16 Tháng Một, 2017 at 5:45 chiều -

  Very well written story. It will be helpful to everyone who usess it, including me. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 92. Online College Degrees 16 Tháng Một, 2017 at 5:38 chiều -

  It is in reality a nice and useful piece of info. I’m happy that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 93. Direct auto car insurance 16 Tháng Một, 2017 at 3:06 chiều -

  Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 94. beton imprime 16 Tháng Một, 2017 at 1:36 chiều -

  I wanted to post you that very little observation to give thanks as before on the beautiful information you have provided at this time. It’s certainly strangely generous with you to grant extensively exactly what a lot of people could possibly have advertised as an ebook to generate some profit for themselves, primarily considering that you might have tried it if you decided. The techniques likewise worked as the fantastic way to know that other people have a similar dream the same as my own to know many more with regards to this issue. I believe there are many more pleasant opportunities in the future for individuals who looked over your site.

 95. renters insurance esurance 16 Tháng Một, 2017 at 12:36 chiều -

  Some truly fantastic information, Gladiolus I discovered this.

 96. esurance insurance card 16 Tháng Một, 2017 at 11:18 sáng -

  I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to don’t forget this site and give it a glance regularly.

 97. cheap cpanel hosting 16 Tháng Một, 2017 at 5:39 sáng -

  Its such as you learn my mind! You seem to grasp a lot approximately this, like you wrote the e-book in it or something. I feel that you just could do with a few to pressure the message house a bit, but other than that, that is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 98. health insurance companies rates 16 Tháng Một, 2017 at 2:09 sáng -

  Saved as a favorite, I really like your blog!

 99. bike insurance compare online 16 Tháng Một, 2017 at 12:40 sáng -

  What i do not understood is in reality how you are no longer actually a lot more neatly-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You understand thus considerably in the case of this subject, produced me in my opinion imagine it from numerous varied angles. Its like women and men are not involved except it is something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs nice. Always take care of it up!

 100. home insurance by zip code for manhattan 15 Tháng Một, 2017 at 8:58 chiều -

  I like this weblog so much, bookmarked.

 101. insurance house online 15 Tháng Một, 2017 at 6:13 chiều -

  Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. With thanks

 102. twojprzedstawicielwefrancji.pl 13 Tháng Một, 2017 at 1:15 chiều -

  I genuinely enjoy examining on this web site, it has got fantastic blog posts.

 103. kostrzewaserwis.pl 13 Tháng Một, 2017 at 9:00 sáng -

  I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 104. ensico 13 Tháng Một, 2017 at 6:49 sáng -

  But wanna remark on few general things, The website pattern is perfect, the subject matter is rattling superb. “The enemy is anybody who’s going to get you killed, no matter which side he’s on.” by Joseph Heller.

 105. Vennie Truslow 12 Tháng Một, 2017 at 11:30 sáng -

  Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 106. ostroga Piętowa 12 Tháng Một, 2017 at 11:15 sáng -

  I conceive you have mentioned some very interesting details , appreciate it for the post.

 107. stojaki Rowerowe 12 Tháng Một, 2017 at 9:32 sáng -

  You have brought up a very fantastic points, thanks for the post.

 108. stomatolog jabłoNna 12 Tháng Một, 2017 at 8:29 sáng -

  I’d perpetually want to be update on new blog posts on this site, saved to favorites! .

 109. http://waldemargajda.pl 12 Tháng Một, 2017 at 7:33 sáng -

  Your place is valueble for me. Thanks!…

 110. gry online logicZne 12 Tháng Một, 2017 at 5:41 sáng -

  An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 111. FINESTRE.COM.PL 12 Tháng Một, 2017 at 5:10 sáng -

  It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 112. aparTments gdansk 12 Tháng Một, 2017 at 3:17 sáng -

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Many thanks

 113. zawieszki 12 Tháng Một, 2017 at 1:36 sáng -

  Hey, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 114. eksiêgarnia 11 Tháng Một, 2017 at 11:58 chiều -

  I like this weblog very much so much excellent information.

 115. karma sucha dla kotów 11 Tháng Một, 2017 at 8:05 chiều -

  Some really good information, Gladiola I observed this.

 116. depilacja laSerowa rzeszów 11 Tháng Một, 2017 at 7:07 chiều -

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

 117. binGo offers 11 Tháng Một, 2017 at 4:37 chiều -

  I got what you intend, regards for putting up.Woh I am thankful to find this website through google.

 118. herbata earl grey 11 Tháng Một, 2017 at 3:40 chiều -

  Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

 119. doradca finansoWy wrocław 11 Tháng Một, 2017 at 1:59 chiều -

  Great awesome issues here. I?¦m very satisfied to see your post. Thanks so much and i am taking a look forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 120. hotels in cali colombia 11 Tháng Một, 2017 at 11:46 sáng -

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange agreement between us!

 121. fotogrAf warszawa 11 Tháng Một, 2017 at 11:21 sáng -

  I gotta favorite this internet site it seems very useful extremely helpful

 122. coRneco 11 Tháng Một, 2017 at 10:00 sáng -

  very good publish, i definitely love this web site, keep on it

 123. hotels in cali colombia 11 Tháng Một, 2017 at 8:58 sáng -

  I appreciate, cause I found exactly what I was looking for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 124. hoteles baratos en cali 11 Tháng Một, 2017 at 4:58 sáng -

  Rattling good info can be found on site. “Preach not to others what they should eat, but eat as becomes you, and be silent.” by Epictetus.

 125. jav download 5 Tháng Một, 2017 at 10:12 chiều -

  I have recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “The word ‘genius’ isn’t applicable in football. A genius is a guy like Norman Einstein.” by Joe Theismann.

 126. http://www.apexatropinforsale.com/ 5 Tháng Một, 2017 at 8:44 sáng -

  Hey would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

 127. free download for pc 4 Tháng Một, 2017 at 10:22 chiều -

  Very interesting details you have noted, thankyou for posting.

 128. clawfoot bathtubs 4 Tháng Một, 2017 at 6:04 chiều -

  Would love to always get updated outstanding web blog! .

 129. games for laptop 4 Tháng Một, 2017 at 1:42 chiều -

  I think this website holds some real great info for everyone. “The best friend is the man who in wishing me well wishes it for my sake.” by Aristotle.

 130. free download for pc 4 Tháng Một, 2017 at 8:49 sáng -

  I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 131. seo 3 Tháng Một, 2017 at 7:52 sáng -

  Very interesting information!Perfect just what I was looking for! “Some people don’t get it when I’m being sarcastic.” by Leonardo DiCaprio.

 132. manfaat lobak untuk bayi 2 Tháng Một, 2017 at 4:36 chiều -

  Hi, i think that i saw you visited my web site so i got here to “go back the prefer”.I am attempting to in finding issues to improve my web site!I assume its good enough to use a few of your ideas!!

 133. buy dark beats 31 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:24 chiều -

  I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 134. govt jobs in india 2017 31 Tháng Mười Hai, 2016 at 3:26 chiều -

  I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 135. vacation packages to greece 30 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:00 chiều -

  Thank you for sharing with us, I think this website genuinely stands out : D.

 136. putlockers 29 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:42 chiều -

  Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 137. music beats 29 Tháng Mười Hai, 2016 at 11:34 sáng -

  Keep up the good piece of work, I read few posts on this site and I think that your site is rattling interesting and has got bands of fantastic info .

 138. good health insurance 29 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:42 sáng -

  Thank you for some other informative blog. Where else could I get that type of info written in such an ideal manner? I have a project that I am just now operating on, and I have been on the look out for such info.

 139. https://app.box.com/s/2azgu9cxwjr9rgxji0r1r0lrlwxrcwmf 28 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:04 chiều -

  I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 140. infinity necklace 28 Tháng Mười Hai, 2016 at 1:46 chiều -

  Awsome blog! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also

 141. reverse commissions review 28 Tháng Mười Hai, 2016 at 1:37 sáng -

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

 142. abogado de accidentes de auto 27 Tháng Mười Hai, 2016 at 9:09 chiều -

  Wonderful beat ! I would like to apprentice even as you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided vivid clear concept

 143. home insurance by zip code bayamon 27 Tháng Mười Hai, 2016 at 6:42 chiều -

  I carry on listening to the news bulletin speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 144. house contents insurance quote 27 Tháng Mười Hai, 2016 at 1:05 chiều -

  I like this post, enjoyed this one thanks for posting.

 145. watch online suicide squad 24 Tháng Mười Hai, 2016 at 4:53 chiều -

  Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 146. geico auto insurance new york 23 Tháng Mười Hai, 2016 at 9:48 chiều -

  You have mentioned very interesting details! ps nice website.

 147. bestwhatsappstatus 23 Tháng Mười Hai, 2016 at 3:08 chiều -

  I as well think so , perfectly written post! .

 148. Window Tinting Columbus 22 Tháng Mười Hai, 2016 at 10:52 sáng -

  You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 149. aceite de oliva virgen extra ecologico 21 Tháng Mười Hai, 2016 at 6:23 chiều -

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

 150. www.threadless.com/@kuznianaklejek 21 Tháng Mười Hai, 2016 at 10:39 sáng -

  You are my inhalation, I have few web logs and occasionally run out from to brand.

 151. invention ideas 20 Tháng Mười Hai, 2016 at 9:20 chiều -

  Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your wonderful writing due to this problem.

 152. nigeriaworldnews 20 Tháng Mười Hai, 2016 at 5:59 sáng -

  A person essentially lend a hand to make seriously posts I’d state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this actual put up incredible. Wonderful task!

 153. golf holidays spain 19 Tháng Mười Hai, 2016 at 4:21 sáng -

  Good site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 154. https://www.youtube.com/watch?v=ldNT3V19JdE 19 Tháng Mười Hai, 2016 at 12:32 sáng -

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless just imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this blog could certainly be one of the greatest in its niche. Terrific blog!

 155. android emulator for pc 18 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:46 chiều -

  I conceive this web site contains some very fantastic information for everyone : D.

 156. http://www.motupatlu-games.in 18 Tháng Mười Hai, 2016 at 5:01 chiều -

  I was more than happy to search out this internet-site.I needed to thanks for your time for this glorious learn!! I definitely having fun with every little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 157. emulators for android 16 Tháng Mười Hai, 2016 at 11:07 chiều -

  Wow, amazing weblog format! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The whole glance of your web site is great, let alone the content material!

 158. one wheel 16 Tháng Mười Hai, 2016 at 11:52 sáng -

  Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 159. work from home jobs no cost 16 Tháng Mười Hai, 2016 at 6:12 sáng -

  Would you be curious about exchanging links?

 160. http://subwaysurfersgame.net 16 Tháng Mười Hai, 2016 at 12:46 sáng -

  Thank you, I have just been searching for info about this subject for ages and yours is the best I have discovered so far. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 161. http://hamptonbayceilingfanslighting.com 15 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:03 chiều -

  You have noted very interesting details! ps decent internet site. “I hate music, especially when it’s played.” by Jimmy Durante.

 162. term life insurance quotes 15 Tháng Mười Hai, 2016 at 11:25 sáng -

  I just could not depart your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

 163. free credit scores from all three bureaus 14 Tháng Mười Hai, 2016 at 6:28 sáng -

  I have been surfing on-line greater than 3 hours as of late, yet I by no means found any interesting article like yours. It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net will probably be a lot more helpful than ever before.

 164. Enid Jimmerson 7 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:23 sáng -

  After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any approach you possibly can take away me from that service? Thanks!