Hàng Trung Quốc, bao bì Việt Nam

Không chỉ khoai tây Trung Quốc (TQ) đội lốt khoai tây Đà Lạt, nho TQ gắn mác nho Mỹ… như dư luận từng phản ảnh, nhiều loại nông sản khác của TQ nhập về cũng được “hô biến” để trở thành hàng Việt.

Hàng Trung Quốc, bao bì Việt Nam
Nấm xuất xứ từ Trung Quốc được bày bán tràn lan trong các hệ thống siêu thị và chợ trên địa bàn TP.HCM – Ảnh: DUYÊN PHAN

Trong những ngày bám theo xe container chở nấm ăn từ Pò Chài (TQ) về VN để tìm hiểu hành trình đến tay người tiêu dùng của loại nông sản này, chúng tôi phát hiện các sản phẩm này đã được “phù phép” để thành hàng Việt chỉ sau một số công đoạn đơn giản.

Tại Thủ Đức, Hóc Môn, Bình Chánh, Bình Tân (TP.HCM)… có rất nhiều kho lạnh chuyên tập kết nấm ăn các loại được xe container chở về từ TQ, rồi cung cấp khắp các tỉnh thành phía Nam tiêu thụ.

Phần lớn người tiêu dùng mà chúng tôi gặp đều thừa nhận không biết nguồn gốc, xuất xứ của nấm nhưng lại nghi ngờ là hàng TQ.

Theo xe chở nấm ăn 
từ Pò Chài

Sau khi hoàn tất thủ tục hải quan, kiểm dịch tại cửa khẩu Tân Thanh (tỉnh Lạng Sơn), hơn 15g ngày 19-11 xe container biển số 63C-… chở sáu loại nấm ăn (đông cô, linh chi trắng, linh chi nâu, kim châm, bạch tuyết và đùi gà) do Công ty LHG nhập từ TQ (nhận hàng tại Pò Chài) bắt đầu lăn bánh hướng về Hà Nội, theo quốc lộ 1 chạy vào miền Nam.

Ôtô của chúng tôi luôn bám sát chiếc xe này suốt hai ngày đêm. Trên xe container có hai tài xế thay phiên nhau chạy suốt, chỉ dừng lại để ăn uống.

Khoảng 18g ngày 21-11, chiếc xe này chạy vào kho lạnh số 5 của Doanh nghiệp tư nhân HQT ở P.Tân Tạo A, Q.Bình Tân. Lúc này có tất cả bốn xe container đang nằm trong bãi chờ bốc dỡ hàng xuống kho.

Vì là nấm tươi, phải bảo quản lạnh dưới 50C nên các xe này vẫn nổ máy ầm ầm. Khoảng 21g, hàng trên xe container biển số 63C-… gồm 1.190 thùng xốp màu trắng được dán băng keo kín mít bắt đầu được dỡ xuống.

Trao đổi với chúng tôi trong lúc xe đang xuống hàng, một tài xế xác nhận hàng được lấy ở Pò Chài trưa 19-11 rồi chạy thẳng về đây giao, chứ không giao hoặc nhận thêm ở đâu khác.

Lúc 20g, một xe tải loại 9 tấn của Công ty LHG chạy vào chở các thùng xốp chứa nấm ra chợ Bình Điền (Q.8) và chợ đầu mối nông sản Thủ Đức. T

ừ đó đến rạng sáng hôm sau, xe tải sẽ liên tục chở hàng ra chợ đầu mối giao cho khách hàng. Từ tờ mờ sáng trở đi, nấm ăn tiếp tục được vận chuyển đi các tỉnh, đưa ra chợ hoặc siêu thị bán cho người tiêu dùng.

Theo thống kê của chúng tôi, nấm từ khi thu hoạch, đóng gói tại TQ phải trải qua ít nhất năm khâu nữa mới tới tay người tiêu dùng, cách nơi trồng hàng ngàn cây số.

Các tài xế xe container cho biết mỗi tháng chở được trung bình 4-5 chuyến nông sản TQ từ Pò Chài về TP.HCM. Xen kẽ là vài chuyến từ Pò Chài về Hà Nội trong đêm.

Theo H. – tài xế chở hàng, nhà cung cấp bên TQ khuyến cáo chỉ nên ăn nấm trong vòng bảy ngày kể từ khi đóng gói, chưa kể nấm phải được bảo quản trong môi trường lạnh dưới 50C để tránh mau hư.

“Chạy xe chở nấm ăn từ TQ về anh em căng thẳng lắm, vừa phải đảm bảo giao hàng đúng giờ vừa sợ máy lạnh trục trặc. Tiền công chở container nấm chỉ 25-30 triệu đồng, lỡ có chuyện gì phải bồi thường mấy trăm triệu đồng, chết luôn!” – tài xế H. nói.

Hàng Trung Quốc, bao bì Việt Nam
Các loại nấm tươi gồm hải sản, kim châm, linh chi, đùi gà… có xuất xứ từ Trung Quốc được bán tràn lan tại hầu hết khu chợ ở TP.HCM. Trong ảnh: tiểu thương ở chợ Nguyễn Văn Trỗi (Q.3) bán các loại nấm hải sản và linh chi trắng cho khách  – Ảnh: Hoàng Lộc

Ghi bằng tiếng Việt 
mới bán được!

Trong vai thương lái cần mua nấm ăn cung ứng cho các tỉnh miền Tây, tối 22-11 chúng tôi đến chi nhánh Công ty LHG tại chợ đầu mối nông sản Thủ Đức đặt hàng.

Dù kho lạnh trữ đầy nấm ăn của công ty này có ghi xuất xứ TQ nhưng bao bì, nhãn hiệu trên các thùng xốp được bày ra la liệt (có ghi tên khách hàng đặt mua) không có tiếng TQ, mà toàn tiếng Việt và tiếng Anh.

Anh V. (nhân viên công ty) giải thích: “Các loại nấm công ty đang bán đều xuất xứ từ TQ vì VN không đủ cung ứng. Nếu in bao bì hoàn toàn chữ TQ thì người ta không mua, nên phải in tiếng Việt và đóng gói từ bên 
đó luôn”.

Theo V., công ty này giao nấm từ Bắc vào Nam, xuống Cần Thơ và cả Campuchia, nhưng không đưa hàng vào siêu thị do thủ tục rắc rối, trong khi nhu cầu của các đầu mối bên ngoài khá lớn.

“Tuy nhiên khách hàng mua rồi có bán vào siêu thị hay không tui không biết” – anh V. nói, đồng thời khẳng định: “Nấm kim châm Hàn Quốc bên đó không đủ ăn, phải nhập từ TQ, lấy đâu ra mà xuất khẩu sang VN. Giờ bất cứ hàng nông sản gì cũng của TQ hết!”.

Trong khi đó, theo khảo sát của chúng tôi, nhiều loại nấm ăn có ghi nhãn hiệu của Công ty LHG được bày bán khá nhiều trong các siêu thị và cửa hàng thực phẩm sạch ở TP.HCM.

Tại một siêu thị lớn ở Q.Tân Phú, những gói nấm đông cô tươi ghi xuất xứ TQ do Công ty LHG nhập khẩu với dòng chữ “Bộ Y tế – Cục An toàn vệ sinh thực phẩm số 19588/2013/ATTP-XNCB”.

Một số khách hàng thắc mắc: “Nấm đóng gói ngày 14-11-2016, hạn sử dụng 30 ngày nhưng lại được Bộ Y tế cấp chứng nhận an toàn vệ sinh thực phẩm từ… năm 2013. Giấy này cấp cho lô hàng nào, còn hiệu lực không?”.

Trao đổi với chúng tôi, S. – nhân viên Công ty CNX, một doanh nghiệp lớn khác chuyên nhập khẩu, cung cấp nấm ăn tại TP.HCM (có trụ sở tại Q.Gò Vấp) – cho biết đơn vị này hiện cung ứng hai loại nấm TQ và Hàn Quốc, nhưng phần lớn khách mua sỉ chọn nấm TQ vì giá mềm, thị trường tiêu thụ mạnh.

Khi chúng tôi bày tỏ lo ngại hàng TQ khó bán, S. liền trấn an: “Toàn bộ bao bì được in bằng tiếng Việt hết. Bên chúng tôi đầu tư đóng gói tại nhà máy ở bên đó luôn. Nghe hàng TQ thì người tiêu dùng hơi ngại, nhưng khi có nguồn gốc rõ ràng thì có gì mà không an tâm. Hàng của chúng tôi bán đầy tại các hệ thống siêu thị ở TP.HCM và 
miền Tây”.

Ngày 26-11, khảo sát tại một siêu thị lớn ở Q.Tân Bình, chúng tôi thấy có nấm đùi gà ghi nhãn mác của Công ty CNX, nhưng đọc đi đọc lại cả chục lần cũng không thấy ghi nguồn gốc xuất xứ. Sau khi xem hình ảnh bao bì, nhãn hiệu do chúng tôi cung cấp, nhân viên của công ty này xác nhận số nấm này có nguồn gốc TQ, được kiểm dịch đầy đủ.

“Lô nhãn hiệu này có thể là cũ, bên em đã hủy nhưng kho không biết nên đưa ra ngoài sử dụng” – nhân viên này giải thích.

Tại một siêu thị trên đường Nguyễn Kiệm (Q.Gò Vấp), khi chúng tôi hỏi mua nấm đùi gà của VN, nhân viên bán hàng đưa một gói với bao bì ghi xuất xứ TQ đồng thời quả quyết: “Nấm này sản xuất tại VN nhưng sử dụng công nghệ của TQ”.

Trong khi đó, theo ghi nhận của chúng tôi tại chợ Nguyễn Văn Trỗi (Q.3), hàng chục sạp hàng kinh doanh rau, củ, quả và các loại nấm.

Tuy nhiên khi chúng tôi hỏi về nguồn gốc của các loại nấm đùi gà, linh chi trắng và linh chi nâu đang được bày bán, bà Lan – một tiểu thương tại đây – thừa nhận: “Tui không biết có phải hàng TQ không, chỉ thấy người ta đi chào hàng thì mua để bán”.

Khảo sát tại các chợ Bà Chiểu (Q.Bình Thạnh), Linh Trung (Q.Thủ Đức)…, chúng tôi ghi nhận các loại nấm được bày bán tràn lan, trong đó nhiều nhất là nấm đùi gà, nhưng không có nhãn mác hay nguồn gốc xuất xứ.

Khi chúng tôi hỏi nấm có phải được nhập từ TQ, một tiểu thương tại chợ Bà Chiểu khẳng định: “Toàn hàng của VN mình không hà”.

Tương tự, nhiều tiểu thương tại chợ Linh Trung khẳng định phần lớn các loại nấm bày bán tại đây đều là hàng Việt, trồng ở Củ Chi(?).

Phải kiểm dịch thực vật

Trao đổi với Tuổi Trẻ, một cán bộ nguyên cục trưởng Cục Bảo vệ thực vật (Bộ NN&PTNT) cho biết các sản phẩm nông sản từ TQ có nguồn gốc thực vật xuất khẩu vào VN đều phải thực hiện các thủ tục kiểm dịch thực vật tại các cửa khẩu, trong đó nấm là đối tượng kiểm dịch thực vật.

Theo vị này, giữa VN và TQ có một danh mục đối tượng kiểm dịch. Và qua lịch sử kiểm dịch ở các cửa khẩu, cán bộ sẽ biết được những đối tượng kiểm dịch nào mới phải ngăn chặn, chứ không thể yêu cầu người kinh doanh phải gửi mẫu xét nghiệm.

“Giữa vi phạm an toàn thực phẩm và gây mất an toàn thực phẩm lại khác xa nhau. Có một số trường hợp vi phạm nhiều lần mình tăng tần suất kiểm tra. Nhưng có những đối tượng được phép lưu thông trên thị trường, không cần thiết phải kiểm tra” – vị này nói.

HOÀNG LỘC – VÂN TRƯỜNG

Theo tuoitre.vn
Bình luận

Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Share:

Comment

 1. look at this site 6 Tháng Ba, 2017 at 3:59 sáng -

  I just want to tell you that I’m newbie to blogging and site-building and seriously enjoyed you’re web page. Very likely I’m want to bookmark your blog . You definitely have tremendous well written articles. Thanks a lot for sharing with us your website page.

 2. zobacz 4 Tháng Ba, 2017 at 11:45 sáng -

  Keep functioning ,splendid job!

 3. Gratis website maken 4 Tháng Ba, 2017 at 10:49 sáng -

  Very great information can be found on web blog.

 4. Gratis website maken 4 Tháng Ba, 2017 at 10:27 sáng -

  I’ve recently started a web site, the information you provide on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 5. Gratis website maken 4 Tháng Ba, 2017 at 10:01 sáng -

  I¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this info So i am glad to exhibit that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot surely will make sure to don¦t overlook this website and give it a look on a continuing basis.

 6. dog arthritis treatment 3 Tháng Ba, 2017 at 12:05 chiều -

  Great write-up, I am normal visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 7. ancora 3 Tháng Ba, 2017 at 7:32 sáng -

  Thank you for another great article. Where else could anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

 8. patent my idea 2 Tháng Ba, 2017 at 12:07 chiều -

  I will immediately clutch your rss feed as I can not to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 9. Airline Tickets 2 Tháng Ba, 2017 at 7:47 sáng -

  This actually answered my problem, thank you!

 10. see this site 1 Tháng Ba, 2017 at 9:29 sáng -

  Great post, I conceive people should learn a lot from this website its really user friendly.

 11. how do you get a patent 28 Tháng Hai, 2017 at 3:19 chiều -

  Glad to be one of many visitors on this awful site : D.

 12. invention ideas 28 Tháng Hai, 2017 at 8:10 sáng -

  You are my inhalation, I possess few blogs and sometimes run out from to brand.

 13. preparing soil 27 Tháng Hai, 2017 at 10:30 sáng -

  I am glad to be a visitor of this utter website! , thankyou for this rare info ! .

 14. casetta da giardino 27 Tháng Hai, 2017 at 6:12 sáng -

  I got what you mean ,saved to favorites, very decent internet site.

 15. garage di legno 27 Tháng Hai, 2017 at 5:47 sáng -

  An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 16. atten of adten 27 Tháng Hai, 2017 at 1:50 sáng -

  In the awesome pattern of things you receive an A for hard work. Where you actually lost us was on the particulars. As it is said, the devil is in the details… And that couldn’t be more accurate right here. Having said that, allow me inform you just what exactly did do the job. Your text is certainly extremely engaging and that is possibly the reason why I am taking the effort to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Secondly, even though I can easily see the leaps in logic you make, I am definitely not certain of how you appear to connect your details which in turn help to make the actual final result. For the moment I shall yield to your point but wish in the near future you actually link your facts much better.

 17. garage di legno 26 Tháng Hai, 2017 at 11:50 chiều -

  Normally I do not read article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great post.

 18. casette giardino 26 Tháng Hai, 2017 at 10:15 chiều -

  Good write-up, I am normal visitor of one¦s site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 19. ancora 26 Tháng Hai, 2017 at 9:55 chiều -

  Hi, Neat post. There’s an issue together with your web site in web explorer, would test thisK IE still is the market leader and a huge part of people will pass over your wonderful writing because of this problem.

 20. box prefabbricato legno 26 Tháng Hai, 2017 at 9:34 chiều -

  Spot on with this write-up, I really think this web site wants way more consideration. I’ll most likely be once more to read much more, thanks for that info.

 21. link 26 Tháng Hai, 2017 at 8:40 chiều -

  Yeah bookmaking this wasn’t a high risk conclusion great post! .

 22. tenerife 26 Tháng Hai, 2017 at 5:01 chiều -

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 23. destination guide 26 Tháng Hai, 2017 at 12:17 chiều -

  Superb site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

 24. los angeles search engine optimization 26 Tháng Hai, 2017 at 9:26 sáng -

  It?¦s really a nice and helpful piece of info. I am happy that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 25. seo service los angeles 26 Tháng Hai, 2017 at 7:27 sáng -

  I always was interested in this subject and stock still am, thankyou for putting up.

 26. Donn Hustedt 25 Tháng Hai, 2017 at 7:16 chiều -

  I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 27. travel advice 24 Tháng Hai, 2017 at 10:59 chiều -

  It is truly a nice and useful piece of info. I¦m happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 28. Latest Setup Download 24 Tháng Hai, 2017 at 6:22 chiều -

  Real nice design and style and good subject material, hardly anything else we want : D.

 29. simeprevir ledipasvir 24 Tháng Hai, 2017 at 4:35 chiều -

  I visited a lot of website but I conceive this one holds something extra in it in it

 30. letrozol 24 Tháng Hai, 2017 at 9:19 sáng -

  Hi, Neat post. There’s an issue with your site in internet explorer, could test thisK IE still is the marketplace leader and a good portion of people will leave out your fantastic writing because of this problem.

 31. naltrexon kaufen 24 Tháng Hai, 2017 at 6:32 sáng -

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 32. sovaldi hepatitis c 24 Tháng Hai, 2017 at 4:25 sáng -

  I like this post, enjoyed this one thanks for posting.

 33. leben apotheke lüneburgleben apotheke 24 Tháng Hai, 2017 at 2:20 sáng -

  Some times its a pain in the ass to read what people wrote but this internet site is real user genial! .

 34. shitposting 23 Tháng Hai, 2017 at 9:48 chiều -

  I have read several excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to create any such wonderful informative web site.

 35. find out 23 Tháng Hai, 2017 at 2:29 chiều -

  Real informative and superb complex body part of subject matter, now that’s user genial (:.

 36. how do you patent an idea 23 Tháng Hai, 2017 at 9:17 sáng -

  Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 37. espanhol intensivo 22 Tháng Hai, 2017 at 11:43 chiều -

  Hello there, I discovered your site by means of Google whilst looking for a comparable subject, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 38. InventHelp reviews 22 Tháng Hai, 2017 at 8:11 chiều -

  Hello.This post was really fascinating, especially since I was looking for thoughts on this issue last Friday.

 39. pc software full download 22 Tháng Hai, 2017 at 9:29 sáng -

  Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & help other users like its helped me. Good job.

 40. liposomalna witamina c cena 22 Tháng Hai, 2017 at 4:00 sáng -

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 41. esperal 21 Tháng Hai, 2017 at 9:30 chiều -

  Keep up the great piece of work, I read few articles on this website and I conceive that your blog is rattling interesting and has sets of excellent information.

 42. Laundry Detergent Fundraiser 21 Tháng Hai, 2017 at 4:13 chiều -

  I’d forever want to be update on new posts on this web site, saved to favorites! .

 43. headline news 21 Tháng Hai, 2017 at 8:28 sáng -

  I visited a lot of website but I think this one has something extra in it in it

 44. chlopaki od internetu 20 Tháng Hai, 2017 at 3:41 chiều -

  Pretty portion of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I success you get right of entry to consistently rapidly.

 45. ruby rings online 20 Tháng Hai, 2017 at 1:05 sáng -

  This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?

 46. boost instagram followers 19 Tháng Hai, 2017 at 10:08 chiều -

  Good post and straight to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to get some professional writers? Thx 🙂

 47. gold ruby ring 19 Tháng Hai, 2017 at 4:06 chiều -

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 48. Blog Express 19 Tháng Hai, 2017 at 10:20 sáng -

  It’s really a great and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 49. USA email databases 18 Tháng Hai, 2017 at 6:40 chiều -

  It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve learn this publish and if I may just I wish to recommend you few interesting issues or tips. Perhaps you could write next articles regarding this article. I want to learn more issues about it!

 50. Green Pastures Fish Oil Benefits 18 Tháng Hai, 2017 at 10:40 sáng -

  Thank you for sharing with us, I think this website genuinely stands out : D.

 51. Fish Oil Benefits 18 Tháng Hai, 2017 at 8:21 sáng -

  I am always looking online for tips that can facilitate me. Thx!

 52. invention patent 18 Tháng Hai, 2017 at 3:29 sáng -

  I like this site because so much utile material on here : D.

 53. cheap dedicated server uk 17 Tháng Hai, 2017 at 10:25 chiều -

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thanks However I’m experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss drawback? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 54. pomorska 10 Tháng Hai, 2017 at 7:49 chiều -

  Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 55. Green Pastures Fish Oil 9 Tháng Hai, 2017 at 7:37 chiều -

  I must show appreciation to you just for rescuing me from this type of matter. Just after searching throughout the the web and finding views which were not beneficial, I was thinking my entire life was gone. Existing without the strategies to the difficulties you’ve resolved by way of this short article is a critical case, and those which could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t noticed your web page. Your own personal talents and kindness in handling every item was very helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I can at this moment relish my future. Thanks very much for the expert and results-oriented guide. I won’t be reluctant to suggest your web blog to any individual who should receive support about this matter.

 56. pc software full download 9 Tháng Hai, 2017 at 7:30 sáng -

  I reckon something really special in this internet site.

 57. http://delightfulbeach49.blox.pl/html 8 Tháng Hai, 2017 at 2:40 chiều -

  It?¦s really a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 58. Learn More 8 Tháng Hai, 2017 at 1:27 sáng -

  I just want to say I’m newbie to blogging and site-building and definitely liked this web blog. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You actually come with amazing stories. Thanks for sharing with us your webpage.

 59. credit repair attorney 31 Tháng Một, 2017 at 7:29 chiều -

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 60. restore bad credit 31 Tháng Một, 2017 at 2:51 chiều -

  Dead pent subject material, Really enjoyed examining.

 61. restore bad credit 31 Tháng Một, 2017 at 10:14 sáng -

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for! “To see what is right, and not to do it, is want of courage or of principle.” by Lisa Alther.

 62. single cup coffee maker 29 Tháng Một, 2017 at 10:51 sáng -

  I like this web blog very much, Its a rattling nice post to read and find information. “I look upon every day to be lost, in which I do not make a new acquaintance.” by Samuel Johnson.

 63. make money from home 2017 26 Tháng Một, 2017 at 9:12 chiều -

  Rattling clear website , thankyou for this post.

 64. alternative health care 25 Tháng Một, 2017 at 11:46 sáng -

  Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 65. insurance cost for car 24 Tháng Một, 2017 at 11:48 chiều -

  I’ve read a few excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you set to create this sort of fantastic informative site.

 66. insurance homeowners 24 Tháng Một, 2017 at 9:46 chiều -

  Hello would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price? Cheers, I appreciate it!

 67. mr coffee bvmc-fm1 20-ounce frappe maker 24 Tháng Một, 2017 at 10:50 sáng -

  Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 68. עורך דין תעבורה מחיר 23 Tháng Một, 2017 at 3:33 chiều -

  Its wonderful as your other posts : D, regards for posting. “As experience widens, one begins to see how much upon a level all human things are.” by Joseph Farrell.

 69. Adventure 23 Tháng Một, 2017 at 10:53 sáng -

  The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 70. Nutrition Advisor UK 23 Tháng Một, 2017 at 6:08 sáng -

  I was just looking for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 71. https://youtube.com/watch?v=GsowY4ST5N4 22 Tháng Một, 2017 at 11:05 chiều -

  In the grand scheme of things you’ll secure a B- just for hard work. Where exactly you misplaced us was first on the specifics. As they say, details make or break the argument.. And that couldn’t be more correct at this point. Having said that, allow me reveal to you what did give good results. The article (parts of it) is certainly really persuasive and this is possibly the reason why I am making an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Secondly, although I can certainly notice a leaps in reason you make, I am not really confident of how you seem to connect the details which in turn produce your conclusion. For now I will, no doubt yield to your point but trust in the near future you actually connect the dots much better.

 72. עורך דין נהיגה בשכרות 22 Tháng Một, 2017 at 8:51 chiều -

  I’m no longer sure the place you’re getting your info, however great topic. I must spend some time learning much more or understanding more. Thank you for excellent information I used to be looking for this information for my mission.

 73. עורך דין לענייני תעבורה 22 Tháng Một, 2017 at 6:28 chiều -

  I’ve learn several excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you put to make any such fantastic informative website.

 74. Verna Voto 22 Tháng Một, 2017 at 1:39 chiều -

  You actually make it appear so easy along with your presentation but I to find this matter to be actually one thing which I think I might never understand. It sort of feels too complex and extremely wide for me. I am looking ahead for your next post, I will try to get the hang of it!

 75. Hector Lampert 22 Tháng Một, 2017 at 8:36 sáng -

  Perfectly written written content, Really enjoyed looking at.

 76. Taiwan chinese schools 21 Tháng Một, 2017 at 10:20 chiều -

  You are my inhalation, I possess few blogs and rarely run out from to post : (.

 77. springtown fuels derry 18 Tháng Một, 2017 at 9:06 chiều -

  I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I certainly enjoy reading everything that is posted on your site.Keep the stories coming. I liked it!

 78. the hartford insurance company address 18 Tháng Một, 2017 at 7:01 chiều -

  I believe this internet site holds some very great info for everyone. “The expert at anything was once a beginner.” by Hayes.

 79. whole LIFE insurance quotes online 17 Tháng Một, 2017 at 2:56 chiều -

  Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 80. auto insurance calculator zone 17 Tháng Một, 2017 at 10:50 sáng -

  I’m typically to running a blog and i really admire your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for brand new information.

 81. android apps for pc download 17 Tháng Một, 2017 at 2:28 sáng -

  Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

 82. auto insurance companies ratings 2014 16 Tháng Một, 2017 at 10:19 chiều -

  I like forgathering utile information , this post has got me even more info! .

 83. Online Graduate Schools 16 Tháng Một, 2017 at 6:32 chiều -

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

 84. GEICO insurance katy texas 16 Tháng Một, 2017 at 5:47 chiều -

  I simply needed to thank you very much again. I am not sure what I would’ve followed in the absence of the suggestions discussed by you about my subject matter. This was a very depressing dilemma in my opinion, however , taking note of a new specialized form you resolved it made me to weep over happiness. I am thankful for the support and in addition have high hopes you comprehend what a great job your are accomplishing teaching the others through the use of your webblog. Probably you haven’t got to know any of us.

 85. motor direct insurance 16 Tháng Một, 2017 at 3:45 chiều -

  That is very interesting, You’re an excessively professional blogger. I have joined your rss feed and look forward to in the hunt for more of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 86. beton imprime 16 Tháng Một, 2017 at 1:38 chiều -

  You are my intake, I own few web logs and sometimes run out from to post .

 87. esurance mobile 16 Tháng Một, 2017 at 1:17 chiều -

  What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & aid different users like its aided me. Great job.

 88. cheap cpanel hosting 16 Tháng Một, 2017 at 6:22 sáng -

  Very good site you have here but I was wondering if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of community where I can get advice from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

 89. buy health insurance now 16 Tháng Một, 2017 at 2:51 sáng -

  You actually make it appear really easy with your presentation however I find this matter to be actually one thing which I feel I would never understand. It seems too complicated and very large for me. I am taking a look forward in your subsequent put up, I¦ll attempt to get the dangle of it!

 90. compare the market bike 16 Tháng Một, 2017 at 12:10 sáng -

  Keep working ,impressive job!

 91. auto insurance by zip code by city 15 Tháng Một, 2017 at 9:39 chiều -

  Thanks for every one of your labor on this web site. My mum take interest in engaging in investigations and it’s simple to grasp why. My partner and i hear all regarding the powerful way you render simple steps through this web site and as well as encourage response from some other people on the concept then our princess is truly becoming educated so much. Take pleasure in the rest of the new year. You have been carrying out a splendid job.

 92. free online HOMEowners insurance quote 15 Tháng Một, 2017 at 6:55 chiều -

  It’s hard to search out educated people on this subject, but you sound like you realize what you’re speaking about! Thanks

 93. twojprzedstawicielwefrancji.pl 13 Tháng Một, 2017 at 1:39 chiều -

  Wow! Thank you! I always wanted to write on my site something like that. Can I implement a portion of your post to my blog?

 94. kostrzewa serwis 13 Tháng Một, 2017 at 10:21 sáng -

  I am really inspired with your writing talents and also with the layout in your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it your self? Either way stay up the nice quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one these days..

 95. car audio 13 Tháng Một, 2017 at 7:20 sáng -

  Very interesting info !Perfect just what I was searching for! “To be without some of the things you want is an indispensable part of happiness.” by Bertrand Russell.

 96. bAdanie komputerowe stóp 12 Tháng Một, 2017 at 12:45 chiều -

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!

 97. lecZenie płąskostopia poprzecznego warszawa 12 Tháng Một, 2017 at 11:58 sáng -

  I conceive this website has very great composed subject matter blog posts.

 98. Scot Haycock 12 Tháng Một, 2017 at 11:56 sáng -

  Very interesting details you have mentioned, regards for posting.

 99. WWW.IG-DREWBUD.PL 12 Tháng Một, 2017 at 9:58 sáng -

  Very efficiently written information. It will be beneficial to anybody who utilizes it, including yours truly :). Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 100. MMDENT.NET.PL 12 Tháng Một, 2017 at 9:14 sáng -

  I really enjoy looking through on this internet site, it contains great articles.

 101. WALDEMARGAJDA.PL 12 Tháng Một, 2017 at 7:58 sáng -

  You have brought up a very excellent points, thankyou for the post.

 102. http://www.graj24.pl 12 Tháng Một, 2017 at 6:25 sáng -

  Thanks for the auspicious writeup. It in reality was a amusement account it. Glance complicated to more introduced agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

 103. putzfrau berlIn 12 Tháng Một, 2017 at 6:01 sáng -

  Very good blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Appreciate it!

 104. http://gdanskairporttaxi.pl 12 Tháng Một, 2017 at 3:41 sáng -

  Its superb as your other content : D, regards for putting up.

 105. zabawki dla dzieci 1 rok 12 Tháng Một, 2017 at 12:00 sáng -

  Wonderful paintings! This is the kind of info that are supposed to be shared around the net. Shame on the search engines for now not positioning this submit upper! Come on over and consult with my web site . Thank you =)

 106. mikrozoo sklep 11 Tháng Một, 2017 at 8:06 chiều -

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 107. depiLacja laserowa 11 Tháng Một, 2017 at 7:47 chiều -

  Some really terrific work on behalf of the owner of this website , perfectly great written content.

 108. bEtting 11 Tháng Một, 2017 at 5:17 chiều -

  What¦s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid other customers like its aided me. Good job.

 109. kawy smakowe sklep 11 Tháng Một, 2017 at 3:42 chiều -

  Its good as your other posts : D, appreciate it for putting up. “If Christ were here now there is one thing he would not be–a christian.” by Mark Twain.

 110. DORADZAM.COM.PL 11 Tháng Một, 2017 at 2:40 chiều -

  But wanna input on few general things, The website design is perfect, the content material is real superb. “The sun sets without thy assistance.” by The Talmud.

 111. zdjęcia na linkedin waRszawa 11 Tháng Một, 2017 at 12:04 chiều -

  Great write-up, I?¦m regular visitor of one?¦s blog, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 112. hoteles baratos en cali 11 Tháng Một, 2017 at 11:48 sáng -

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I¦ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 113. ozonowanIe mieszkań 11 Tháng Một, 2017 at 9:30 sáng -

  Some really quality articles on this web site, saved to my bookmarks.

 114. hoteles economicos en cali 10 Tháng Một, 2017 at 4:07 chiều -

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 115. hoteles baratos en cali 10 Tháng Một, 2017 at 6:27 sáng -

  It?¦s actually a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 116. herbaty zielone 9 Tháng Một, 2017 at 8:39 sáng -

  I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 117. kawy mieszanki 9 Tháng Một, 2017 at 7:30 sáng -

  The crux of your writing while appearing agreeable originally, did not sit well with me personally after some time. Somewhere within the sentences you actually were able to make me a believer unfortunately only for a while. I nevertheless have got a problem with your leaps in assumptions and you might do well to fill in those breaks. In the event you can accomplish that, I would surely be impressed.

 118. herbaty zio³owe 8 Tháng Một, 2017 at 6:52 chiều -

  I carry on listening to the news speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 119. jav download 5 Tháng Một, 2017 at 9:43 chiều -

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 120. pills 5 Tháng Một, 2017 at 8:03 sáng -

  There is apparently a bunch to realize about this. I believe you made certain good points in features also.

 121. software for pc 4 Tháng Một, 2017 at 9:53 chiều -

  Some really fantastic info , Gladiolus I found this. “To be conscious that we are perceiving or thinking is to be conscious of our own existence.” by Aristotle.

 122. Definitely, what a magnificent blog and instructive posts, I surely will bookmark your blog.All the Best!

 123. play games no download 4 Tháng Một, 2017 at 1:01 chiều -

  Great amazing things here. I?¦m very glad to peer your post. Thank you a lot and i am looking ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 124. free download for windows 7 4 Tháng Một, 2017 at 8:18 sáng -

  Some truly nice and utilitarian info on this web site, too I think the pattern contains good features.

 125. seo 3 Tháng Một, 2017 at 7:10 sáng -

  I’m still learning from you, as I’m improving myself. I absolutely love reading everything that is written on your website.Keep the information coming. I loved it!

 126. hijab di jepang 2 Tháng Một, 2017 at 4:03 chiều -

  I have read some good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a great informative website.

 127. beats for sale 31 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:17 chiều -

  Some really prime posts on this site, bookmarked.

 128. latest govt jobs 2017 31 Tháng Mười Hai, 2016 at 3:19 chiều -

  Some times its a pain in the ass to read what website owners wrote but this site is very user pleasant! .

 129. greece travel guide 30 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:26 chiều -

  Howdy! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Thanks!

 130. putlocker movies 29 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:34 chiều -

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 131. beats for sale 29 Tháng Mười Hai, 2016 at 11:25 sáng -

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 132. good health insurance 29 Tháng Mười Hai, 2016 at 9:17 sáng -

  You really make it seem really easy along with your presentation but I to find this matter to be actually one thing that I feel I might by no means understand. It sort of feels too complex and extremely broad for me. I’m looking ahead to your subsequent publish, I will try to get the hang of it!

 133. https://andy2hopper61.wordpress.com/?p=38 28 Tháng Mười Hai, 2016 at 6:55 chiều -

  Some really superb info , Gladiola I observed this. “We protest against unjust criticism, but we accept unearned applause.” by Jose Narosky.

 134. personalized rose gold infinity bracelet 28 Tháng Mười Hai, 2016 at 1:38 chiều -

  I got good info from your blog

 135. reverse commissions rotator 28 Tháng Mười Hai, 2016 at 1:29 sáng -

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 136. abogados de accidentes de autos 27 Tháng Mười Hai, 2016 at 9:03 chiều -

  Howdy! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the outstanding work!

 137. auto insurance by zip code grove 27 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:07 chiều -

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 138. becoming a landlord 27 Tháng Mười Hai, 2016 at 12:56 chiều -

  You could certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 139. watch suicide squad 2016 online 24 Tháng Mười Hai, 2016 at 5:02 chiều -

  I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 140. geico auto insurance in florida 23 Tháng Mười Hai, 2016 at 10:41 chiều -

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

 141. http://100bestwhatsappstatus.com 23 Tháng Mười Hai, 2016 at 3:19 chiều -

  Pretty element of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to say that I acquire actually loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing on your feeds and even I achievement you get admission to persistently quickly.

 142. Read more 22 Tháng Mười Hai, 2016 at 11:53 sáng -

  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 143. comprar aceite ecologico 21 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:28 chiều -

  Hello, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring?K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 144. http://www.fontspace.com/profile/kuznianaklejek 21 Tháng Mười Hai, 2016 at 10:50 sáng -

  I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post…

 145. new invention ideas 20 Tháng Mười Hai, 2016 at 9:28 chiều -

  What i don’t understood is in reality how you are no longer really much more well-liked than you may be now. You’re so intelligent. You realize thus considerably on the subject of this topic, produced me individually believe it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it?¦s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. All the time handle it up!

 146. dream interpretation 20 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:04 sáng -

  Your house is valueble for me. Thanks!…

 147. mar menor golf resort 19 Tháng Mười Hai, 2016 at 4:31 sáng -

  Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 148. עורך דין לענייני משפחה בפתח תקווה 19 Tháng Mười Hai, 2016 at 12:41 sáng -

  What i don’t understood is in reality how you are no longer actually a lot more smartly-liked than you may be now. You are very intelligent. You realize thus significantly on the subject of this subject, produced me in my opinion believe it from so many numerous angles. Its like women and men are not fascinated until it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. All the time deal with it up!

 149. best android emulator for pc 18 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:55 chiều -

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 150. motupatlu-games.in 18 Tháng Mười Hai, 2016 at 5:09 chiều -

  Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 151. memu emulator 17 Tháng Mười Hai, 2016 at 12:22 sáng -

  It is in point of fact a nice and useful piece of info. I am glad that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 152. self balancing Scooter 16 Tháng Mười Hai, 2016 at 12:41 chiều -

  My spouse and I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be exactly what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you write related to here. Again, awesome blog!

 153. real work from home jobs 16 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:27 sáng -

  I was recommended this web site via my cousin. I’m not certain whether or not this post is written by him as no one else recognise such certain approximately my trouble. You are wonderful! Thank you!

 154. subwaysurfersgame 16 Tháng Mười Hai, 2016 at 1:57 sáng -

  great points altogether, you simply gained a new reader. What would you suggest about your post that you made some days ago? Any positive?

 155. hamptonbayceilingfanslighting 15 Tháng Mười Hai, 2016 at 9:11 chiều -

  Rattling wonderful info can be found on web blog. “I am not merry but I do beguile The thing I am, by seeming otherwise.” by William Shakespeare.

 156. life insurance carriers 15 Tháng Mười Hai, 2016 at 12:37 chiều -

  Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 157. free credit reports from all 3 bureaus 14 Tháng Mười Hai, 2016 at 7:37 sáng -

  Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 158. Inez Tekell 7 Tháng Mười Hai, 2016 at 8:28 sáng -

  This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!